Linkek a témában:
Aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik
Márton napi népszokások, hagyományok. Libás ételek. Kedvelt étel volt egykor Márton-napján a liba csontos részeiből készült húsleves, a ludaskása, vagy a töltött libanyak és libamáj. A liba minden részét felhasználják a különböző fogások készítéséhez. Svédországban nagy hagyománya van a Márton-napi lakomának, s itt a liba minden része (pl.: fekete leves -svartsoppa – libavérből) felhasználásra kerül az ünnepi menüsor elkészítése során.
Márton nap és Márton napi libaételek
A néphagyomány szerint Márton napján ha a lúd jégen jár, akkor karácsony vízben poroszkál.; valamint Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik.
Márton-napi libaleves
A libaaprólékot megmossuk, a bőrt minden darabjáról amennyire csak tudjuk, lefejtjük. Az aprólékot és a zöldségeket a fazékba rakjuk, kb. 5 liter vizet ráöntünk. Kis lángon, 2 órán át főzzük, majd rövid pihentetés után leszűrjük.
Márton-napi libasült recept
A Márton-nap jellegzetes étele a forró libaleves maceszgombóccal, a ludaskása és a libasült párolt káposztával.
Újbor lap
Az újbor fogalma tág értelemben a kierjedt bor a következő szüretig újbornak számít. A borászok általában az olyan borokat nevezik újbornak, melyekben még nem dominálnak az érlelési illatok és ízek, a "tökéletes" újbor az erjesztés után "nulla érleléssel" egyből a palackba kerül. Azonban idővel a palackban is kialakulnak érlelési jegyek, ezért általában a következő év húsvétjáig nevezhetjük az előző évben szüretelt szőlőből készült borokat újboroknak. Hagyományosan az újborokat a borászok Márton napján, november 11-én mutatják be a nagyközönségnek, de egyes bortermelők már jóval korábban kijönnek primőr boraikkal.